Povratak

Učestalo kihanje i "obrnuto kihanje" prilikom šetnje psa starije dobi | Alergije - dijagnostika i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Naš mali "starac" maltezer ima već 15 i pol godina. Apetit je odličan, veselje kad idemo van i dalje kao i cijeli  njegov život je ogromno (što više, vani to je sretniji), ali godine su mu donijele i pregršt "staračkih" problema. Slab sluh (reagira samo na jake zvukove), loše vidi, ponekad prođe pored mene da me ni ne primjeti, što zapravo znači da mu je i njuh oslabio, puno spava... Ali ono što me muči je često kihanje (i obrnuto kihanje) koje traje već petnaestak dana, a manifestira se naročito dok smo vani. Stolicu ima urednu, mokriti mora nešto češće (ali i to mogu pripisati godinama). Da li mislite da bi ga trebalo pregledati ili su i njega zahvatile alergije na pelud koje ima sada već u izobilju oko nas? Možemo li mu sami nekako pomoći i olakšati te tegobe? Lijep pozdrav. Darija

O: Kihanje je jedan od obrambenih mehanizama sluznice nosa, koji osigurava prohodnost dišnih puteva. Kihanje također može biti posljedica neprilagođenosti sluznice, odnosno ako pas dugo boravi u toploj prostoriji, a nakon toga u hladnoj, sluznica je u nemogućnosti da se tako brzo privikne na hladan zrak i obrnuto, te se neprilagođenost manifestira kihanjem.

Isto tako, ako imunološki sustav ne funkcionira pravilno ili pojačano reagira na tvari koje nas okružuju, dolazi do pojava alergija, odnosno hipersenzibiliteta sluznice koje se također očituju kihanjem.

Alergije u pasa javljaju se kao znak preosjetljivosti organizma na različite alergene, koji mogu biti inhalacioni (pelud, grinje kućne prašine i sl.), kontaktni (trava, sredstva za pranje, sintetski materijali), a najčešći uzrok alergija je hrana (bjelančevine mesa i žitarica). Prema istraživanjima provedenim na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani 12% svih alergija koje se pojavljuju kod pasa, predstavljaju alergije na trave. Psi prilikom njušenja u prednje dijelove dišnih prohoda unose mnoštvo čestica koje ponekad mogu dodatno iziritirati sluznicu i provocirati je na različite reakcije. Tako, različiti iritanti iz okoline mogu iziritirati sluznicu što za posljedicu može imati stanje poznato kao obrnuto kihanje. Obrnuto kihanje uzrokuje spazam mekog nepca i područja grkljana. U tom slučaju, pas frekventno i intenzivno udiše zrak umjesto da ga brzo izbaci van (kao što je to slučaj kod kihanja).

Svakako kod ovakvih simptoma ne treba isključiti ni prisutnost stranih tijela unutar nosne šupljine, a vrlo često se javljaju u pasa u ovo doba godine. To su najčešće komadići raznoraznih trava pa čak i sitnih predmeta, a prisutnost takvih stranih tijela ima uz kihanje ponekad i za posljedicu krvarenje iz nosa.

Stoga bih Vam savjetovala da Vašeg ljubimca ipak odvedete kod veterinara na pregled jer će se jedino na taj način moći utvrditi radili se kod njega o ''obrnutom kihanju'', alergiji, problemima sa srcem ili nekoj trećoj bolesti koja ipak može zahtijevati stručno liječenje.

Potrebno je uzeti temeljitu anamnezu, uzeti krv (povećana količina eozinofila u krvi upućuje na alergiju); povišen kvocijent K/Ca u krvnom serumu te pojačana propusnost krvnih žila upućuju također na alergiju. Međutim, ako bilo koji od gore navedenih testova izostane, ne znači da se ne radi o alergiji. Opet, ukoliko bi se radilo o alergiji, obično se propisuju lijekovi koji sadrže kortikosteroide i antihistaminike, a takvi lijekovi se izdaju na recept. U liječenju su od pomoći i vitamin C i preparati kalcija. Također, savjetuje se i korištenje posebnih šampona (npr. Ingenya Šampon sa čajevcem, Virbac "Allermyl) koji smiruju nadraženu i iritiranu kožu, ali i fizički uklanjaju alergene. Naravno, gore navedeni preparati bi se trebali koristiti po postavljenoj dijagnozi i preporuci veterinara.

Do odlaska u veterinarsku ambulantu, ljubimca ne izlažite psa fizičkom naporu (dozvolite mu da sam diktira tempo aktivnosti) i pojačajte udio vitamina i minerala; na taj način pojačat ćete imunitetni status kod Vašeg ljubimca, što je naročito bitno budući da kod svih stresnih stanja dolazi do pada imuniteta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr